• list 01
  • listy 01
  • listy 02
  • sad 01

          Pro zachování pevného zdraví je velice důležitá správná a kvalitní výživa. 
Bohužel v současné době je naše půda vyčerpaná použitím chemických prostředků a už neobsahuje tolik živin jako kdysi. Tím pádem i vypěstované ovoce a zelenina mají nízkou výživovou hodnotu a značně pokulhávají v obsahu dostatečného množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Mnoho dnešních potravin obsahuje tzv. "prázdné kalorie", je v nich hodně cukru, tuků, soli, různých konzervantů, aditiv, umělých barviv, prostě různých "éček",...
Výsledkem toho je nárůst civilizačních onemocnění - obezity, diabetu, kardiovaskulárních nemocí, aterosklerózy, snížené imunity,...nemluvě o tom, že ČR je na neslavném 1. místě v rakovině tlustého střeva.
Proto je důležité kombinovat kvalitní výživu s vhodně zvolenými výživovými dopňky a dostatečným pohybem.

Pár dobrých rad pro zdravé stravování

  

  • neexistuje univerzální zdravá strava. Každý organismus je jiný - jiná genetika, jiný způsob života, jiné životní podmínky. 
  • dodržujme dostatečný pitný režim. Pijme kvalitní alkalickou vodu, bylinné čaje, vyhýbejme se slazeným a syceným nápojům, přislazovaným džusům,... 
  • buďme opatrní při výběru potravin, hlavně jejich kvality a zdrojů,  hlídejme si záruční dobu potravin, nepodléhejme reklamě, ale používejme zdravý selský rozum.
  • konzumujme převážně zásadotvorní potraviny, čerstvě připravenou a pestrou stravu, vyhýbejme se instantním produktům, konzervám, přepalovaným tukům, geneticky modifikovaným potravinám, omezme příjem jednoduchých cukrů a umělých tuků, ...
  • snižme konzumaci chleba, pečiva a sladkých moučných jídel ze současné přešlechtěné pšenice, která má vysoký obsah lepku. Je to cesta k nadváze, obezitě a dalším zdravotním komplikacím.
  • zelenina by měla být v našem jídelníčku v několika porcích každý den, zařaďme do svého jídelníčku luštěniny, quinou, ořechy, semínka, maso - ideálně z bio-chovů, vajíčka, zakysané produkty, fermentované potraviny - i na báze sóji,…
  • snažme se pořádně rozžvýkat každé sousto, jezme v klidu, ne ve spěchu, vychutnejme si jídlo ...ideálně připravené s láskou!

Doporučené složení jídelníčku

  •  

 Vždy poslouchejte Vaše tělo, pokud Vám některé potraviny nedělají dobře, nejezte je. 
všeho s mírou! Nejdůležitější je zachovat si rovnováhu v organismu.

Joomla templates by a4joomla